Завод за производство на течен хлор, натриева основа, солна киселина и

...
Завод за производство на течен хлор, натриева основа, солна киселина и
Коментари Харесай

Завод за хлор и солна киселина вдигат новите пловдивски собственици на Полимери

Завод за произвеждане на течен хлор, натриева основа, солна киселина и натриев хипохлорит ще бъде издигнат на мястото на тогавашния индустриален девненски колос " Полимери ", научи Varna24.bg . Това излиза наяве от показано от пловдивската компания " Хъс " ООД, съобщение до Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна за капиталово предложение за " възобновяване производството на неорганични хлорни артикули в България посредством създаване на съоръжения за високо-технологична и екологична хлор-алкална електролиза ", в аграрен парцел с повърхност 1030127 кв. м в землището на град Девня.

Бъдещите планове касаят създаване на съоръжения (завод) за произвеждане на неорганични химични субстанции: течен хлор; натриева основа; солна киселина; натриев хипохлорит; ферихлорид.

Капацитетът на инсталацията за произвеждане на неорганични химични субстанции се планува да бъде: 15 000 т/г течен хлор 100%; 17 000 т /г натриева основа 100%; 4 923 600 Hm3 /г водород 100%; 33 990 т/г натриев хипохлорит; 45 000 т /г солна киселина 34% HCL и 20 000 т/г. ферихлорид.

В основата на хлоралкалната електролиза е потреблението на очистен разсол и вакуумна сол, което изключва генерирането на боклуци от процеса.

Използвани процеси в инсталацията са: Електролиза - електрохимичен развой на разложение на готварската сол разсол/във водна среда до NaOH, Сl и Н2. Синтез на хлороводород (HCL) посредством изгаряне на хлор и водород и абсорбцията му до солна киселина HCl 34%. Концентрация на водния разтвор на NaOH от 32 до 50 % посредством вакуум - изпарение. Изсушаване и втечняване на хлора.

По време на употребата вода за индустриални и противопожарни потребности ще бъде употребена от Деривацията " Язовир Цонево-Промишлена зона-Юг/Девня " Поради невъзможността на " ВиК " да обезпечи водоподаване за битово-санитарните потребности на личния състав, по време на употребата ще бъде употребена водата от Деривация " Язовир Цонево-Промишлена зона-Юг/Девня ". За задачата ще бъде проектирана и построена хлораторна апаратура. Деминерализираната вода ще бъде доставяна по водопровод от Топлоелектрическа централа " Девен “ / “Солвей Соди “/. След реализиране на капиталовото предложение ще се образуват 4 потока отпадъчни води:

Химически нечисти води от инцидентни разливи, салникови течове и други в инсталацията, които ще се събират и третират в лична пречиствателна станция преди заустването им;

Отпадъчни индустриални води от инсталацията за произвеждане на ферихлорид, които ще се събират в местен контейнер, ще се третират и употребяват в производството на стоманени коагуланти като вторична вода; Дъждовни води, които ще се водят по съществуващата дъждовната канализация, която ще бъде ревизирана и възобновена от новата площадка до точката на заустване; Битово-фекални води от личния състав към 200-250 кум. м/месец, които чрез съществуващата БФК на " Полимери " АД ще се водят и пречистват в ПСОВ на гр. Девня.

С сложно позволение № 72/2005 година на " Полимери “ АД е позволено заустване в р. Девненска на разбъркан поток (производствени, охлаждащи и дъждовни) отпадъчни води. Производствената активност на територията на някогашния цех е прекратена от началото на 2013 година От тогава досега се правят регулярни инспекции (два пъти годишно) от специалисти на РИОСВ-Варна за съществуване на поток в позволената точка на заустване в р. Девнеска, като при всяка една от тях е установявано съществуване на води. Анализа на взетите водни проби демонстрира наднормени стойности по някои от следените индикатори. 

Възложителят “Хъс " ООД, гр. Пловдив, според нотариален акт за продажба на недвижими парцели от дата 02.06. 2017 година е новият притежател на  находящата се в Промишлена зона -юг площадка на " Полимери “ АД, гр. Девня.

Тя е с настоящо сложно позволение в действие от 14.06.2006 година Към сегашния миг комплексното позволение не е анулирано, заради съществуване на отговорности на " Полимери “ АД, гр. Девня, които не са изпълнени.

След преустановяване на активността операторът е длъжен да почисти площадката и да я възвърне до първичното и положение, както и да извърши рекултивация на депото за карбонатен шлам.

След придобиване на парцела новият притежател “ХЪС " ООД, гр. Пловдив се явява “притежател на боклуци " без значение, че причинителят на боклуци е " Полимери “ АД, гр. Девня. Поради това, че " Полимери “ АД, гр. Девня се намира в неплатежоспособност, процедура по Търговския закон

Разходите по възобновяване на качествата на околната среда, в това число и рекултивацията на депото за карбонатен шлам, следва да се поемат от лицата, в чието владеене се намират отпадъците – новите притежатели, се показва в рекомендациите на Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР